Pleidooi voor een open en neutraal internet en een competitieve markt in Vlaanderen

Dit opiniestuk werd geschreven door Bob van der Vleuten en is tevens beschikbaar als PDF

Een open en neutraal internet

Vrijheid vormt een van de belangrijkste aspecten van de filosofie achter het internet. Het internet is zo opgebouwd en op een dergelijke manier gegroeid dat het opleggen van sterke restricties bijkomende negatieve bijwerkingen met zich meebrengen en tevens moeilijk zijn om te implementeren. Doch is het beperken van de vrijheid van de eindgebruikers (wij allen) door een Internet Service Provider (Telenet, Belgacom,etc.) een fluitje van een cent.

ISP’s zou je moeten kunnen vergelijken met de bedrijven die zorgen dat er water uit je kraan komt thuis. Wat jij met dat water doet gaat hen niets aan zo lang je er maar een correcte prijs voor betaalt. Spijtig genoeg is het maken van deze vergelijking niet mogelijk in Vlaanderen. ISP’s bepalen nu al wat een persoon mag doen met een internetaansluiting. Zo blokkeert Telenet bijvoorbeeld alle poorten tussen 0 en 1024 wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je geen eigen FTP-server toegankelijk kan maken volgens de standaard poort. Natuurlijk is dit een voorbeeld waar eenvoudige work-arounds voor bestaan maar het toont wel aan dat ISP’s de mogelijkheid bezitten van onderscheid te maken tussen soorten trafiek op basis van verschillende criteria.

Stel u bijvoorbeeld het volgende hypothetisch scenario voor: Een ISP heeft sterke banden met een bepaald bedrijf dat content en services aanbiedt op het internet. Om dit bedrijf een groter marktaandeel te bezorgen sluit het een akkoord af met de ISP: bevoordeel de trafiek naar onze servers boven andere trafiek. Dit is momenteel nog niet voorgekomen maar het is een scenario dat desastreuze gevolgen kan hebben voor concurrentie tussen internet bedrijven en voor innovatie in deze branche in het algemeen.

Laat ons nog een voorbeeld bekijken van een potentieel probleem in deze context: Telenet Yelo. Over die bepaalde service heb ik eerder al een blogpost geschreven die op de gevaren van het concept wees [1]. Ik herhaal even de essentie: als Telenet een uitzondering gaat maken in zake het meetellen van Yelo in hun downloadlimieten (Telemeter) doet zich het beschreven hypothetische scenario voor, met als gevolg dat andere diensten die een soortgelijk aanbod doen beperkt worden in hun aanbod naar Telenet klanten. Als u het mij vraagt kunnen we dat benoemen met twee woorden: oneerlijke concurrentie.

Wat is hier de oplossing voor? Ik stel voor dat de ISP’s onderling een charter aangaan waarin zij zelf ook pleiten voor de neutraliteit van een ISP t.o.v. hun eindgebruikers en spelers op de internet markt. Enkel op die manier kan het internet blijven wat het momenteel is: een baken van vrijheid, innovatie en mogelijkheden. Ook voor de ISP’s zal dit op lange termijn een eerlijkere strijd betekenen, een strijd op basis van kwaliteit danwel de hoeveelheid extra diensten. Hier kan Europa bijspringen door strikt toe te zien op “het recht op een open en neutraal internet” dat eindgebruikers en bedrijven bezitten volgens Neelie Kroes. Dat recht zal beschermd worden door nieuwe regels voor de telecomsector die ingaan op 25 mei 2011. [2]

Een competitieve markt in Vlaanderen

Belgacom en Telenet bezitten vandaag nog steeds een ongezond groot marktaandeel in zake internetaansluitingen. Sterker nog, als we die markt opsplitsen op basis van het type aansluiting dan heeft Telenet een puur monopolie op internet via de kabel. Dit kunnen we gelukkig niet meer zeggen van Belgacom, zij moeten hun netwerk van telefoonlijnen openstellen voor andere ISP’s. Het positieve gevolg van een dergelijke openstelling is de toename van andere ISP’s op die infrastructuur en een bredere, gezondere keuze voor de consument. Het spoort ISP’s ook aan om steeds te blijven innoveren en te verbeteren.

Doch, internet via de kabel is nu eenmaal sneller, daar kunnen we niet om heen. Die infrastructuur laat nu eenmaal toe dat er meer data sneller uitgewisseld wordt. Wie daar van wil genieten heeft bij ons echter maar één keuze: Telenet. Dat bedrijf bezit zo goed als alle koperaansluitingen die bij gezinnen de huiskamer binnenkomt. Een netwerk dat ooit door de overheid werd aangelegd en voor een appel en een ei werd verkocht aan het toenmalige Telenet Vlaanderen – om niet te zeggen dat het cadeau werd gedaan. Het is mijns inziens een grove fout geweest dat men bij die overeenkomst geen clausule heeft toegevoegd waarbij Telenet andere spelers zou moeten toelaten op haar netwerk, net zoals Belgacom dat moet. Dit zou er voor kunnen zorgen dat ook op het kabelsegment van de markt van ISP’s in Vlaanderen er een sterke concurrentie zou zijn.

Ook hier is de oplossing eenvoudig: ervoor zorgen dat ook de kabelinfrastructuur moet opengesteld worden voor andere spelers. Ook de Belgische telecomregulator is er vragende partij voor maar tot nu toe is die vraag in dovemansoren gevallen.

[1] http://bobvandervleuten.com/2010/12/vreugde-voor-yelo-is-onterecht/

[2] http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1253193/2011/04/20/EU-hamert-op-open-en-neutraal-internet-ISP-s-mogen-geen-verkeer-blokkeren-of-afknijpen.dhtml

Comments are closed.